fbpx
Grensstraat 166 - 1970 Wezembeek-Oppem - Belgium
+32 475 62 90 57

Winnaars Gekozen Product van het Jaar 2020

Awards Ceremony ‘Gekozen Product van het Jaar 2020

Amsterdam, 27 februari 2020. De invloed van de marketingwedstrijd Gekozen Product van het Jaar is sterk gegroeid. De Awards voor 33 winnende producten 2020 zijn uitgereikt tijdens HICon, het jaarlijks marketingevent voor en door marketeers.
De winnaars presenteerden zich in video show aan de meer dan 150 aanwezige marketeers. In het Innovatiepaviljoen, op de Huishoudbeurs en de Negenmaandbeurs zijn 12 Winnaars 2020 te vinden. De winnende producten voeren het hele jaar het felrode logo in hun campagnes, op verpakkingen en op de winkelvloer. Zo weet de consument makkelijker te kiezen uit het ieder jaar weer overweldigende aanbod aan nieuwe producten.

Onderzoek

Het logo Gekozen Product van het Jaar wordt jaarlijks toegekend door meer dan 5.000 consumenten in Nederland. Zij beoordelen, testen en geven hun mening over nieuwe producten die deelnemen aan de marketingwedstrijd Gekozen Product van het Jaar. Voor de editie 2020 betreft het innovaties en nieuwe productversies die vanaf januari 2018 op de markt zijn geïntroduceerd, alle verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. De innovaties hebben betrekking op het product zelf, het recept, de productiewijze en de verpakking.

Productverkiezing – Winnaars 2020

De criteria in het door Nielsen uitgevoerde onafhankelijke onderzoek, zijn o.m. attractiviteit, de ervaren innovatie en de aankoopintentie. De winnende producten worden dit jaar vooral gekenmerkt doordat ze tegemoetkomen aan consumentwensen en trends op gebieden als herkomst, beleving, gezondheid, gebruiksgemak en ergonomie. Het streven van fabrikanten naar duurzaamheid komt sterk naar voren. Bij het op de markt brengen van nieuwe (innovatieve) producten maken marketeers duidelijk stappen om in te spelen op de behoefte aan een betekenisvol leven bij de consument. Producten komen tegemoet aan basisbehoeften als bevrediging en geluk, verwennen en handig, steeds meer merken spelen in op de hang naar ‘betekenis’.

Van briljante mislukkingen tot baanbrekende innovaties

Dat baanbrekende innovaties niet zonder briljante mislukkingen ontstaan, bleek duidelijk tijdens HICon. Succes of blooper, vallen en weer opstaan, het is nodig om tot succesvolle productintroducties te komen. Voor een baanbrekende, winnende innovatie is meer nodig is dan een goed product en propositie. Nielsen’s Carien Jakovljevic: “Het product moet sterk zijn èn de belofte waarmaken. Een excellent en onderscheidend marketingplan hebben. En een activatieplan dat door het ‘lawaai’ van de duizenden andere nieuwe producten overstemt”.

Bewezen succes voor de merken, keuzehulp voor de consument Gekozen Product van het Jaar is niet zomaar een marketingtool om nieuwe en vernieuwde producten in het zonnetje te zetten. Door consumenten bepaald, en voor consumenten bedoeld. “De inzet is het dubbel en dwars waard”, stelt Katia Van Eecke, Managing Director Benelux. “Dit is het nummer 1-logo zichtbaar voor consumenten en andere belangrijke partijen. De verkoopeffectiviteit schiet gemiddeld met 25 procent omhoog en het aantal nieuwe kopers neemt met gemiddeld 260 procent toe. Voor de consument betekent het rode logo dat het product bij consumenten in het hele land de voorkeur heeft, boven andere producten in die categorie. Het helpt consumenten kiezen uit de enorme hoeveelheid (nieuwe) producten, uit het brede assortiment van de supermarkt. Het wekt vertrouwen voor de klant in de winkel.”