fbpx
Grensstraat 166 - 1970 Wezembeek-Oppem - Belgium
+32 475 62 90 57

Consument kiest

Op regelmatige basis informeren wij alle betrokkenen en geïnteresseerden over de verkiezing 2016 in Nederland van “Gekozen Product van het Jaar”. In deze nieuwsbrief meer over het onderzoek door Nielsen en de productverkiezing als effectieve marketingtool.

The Nielsen Company voert het onderzoek uit

De door Nielsen gebruikte onderzoeksmethode en de inzet van het Toluna panel staan borg voor de kwaliteit van het onderzoek. Hoe kijkt de consument naar de productvernieuwing in relatie tot andere producten in de categorie? Het resultaat: een waardevolle vergelijking en marktinzichten voor alle ingeschreven producten. Voor de winnaar een effectieve hefboom voor marketing campagnes. Gekozen door consumenten Nielsen maakt gebruik van het Toluna panel. Dit is een belangrijk pluspunt voor fabrikanten om deel te nemen aan Gekozen Product van het Jaar Nederland 2016. Het Toluna panel met 8,6 miljoen panelleden in 46 landen is zorgvuldig opgebouwd op basis van moderne profilering- en steekproeftechnieken. Van ieder panellid zijn meer dan 750 karakteristieken bekend, waardoor voor de productcategorieën relevante consumenten bereikt worden. Door toepassing van de ‘boost” methodologie en de genoemde karakteristieken wordt snel de minimaal benodigde representatieve steekproef van N=500 per productcategorie bereikt. De samenstelling van het panel en de deelnemers aan het onderzoek, de steekproef, is representatief voor de Nederlandse consumenten. Het onderzoek in een notendop

 • Doelgroep: mannen en vrouwen in Nederland van 18 tot 65 jaar, verantwoordelijk voor huishoudelijke aankopen
 • Methode: online onderzoek via Nielsen panels
 • Steekproef: willekeurige benadering, N=minimaal 500 per categorie, gebruikers van die productcategorie
 • Iedere deelnemer aan het onderzoek wordt voor maximaal drie productcategorieën bevraagd, die in willekeurige volgorde aan de orde komen.

De consument is het vertrekpunt voor de verkiezing van Gekozen Product van het Jaar Nederland 2016. in de hele wereld worden voor Gekozen Product van het Jaar gerenommeerde onderzoeksbureaus ingezet. Onafhankelijke bureaus die de internationaal geaccepteerde kwaliteitsstandaarden voor marktonderzoek naleven, zoals die van ESOMAR en CASRO. Na een uitgebreide selectie is dit voor Nederland The Nielsen Company.

Effectieve Marketing tool?

De eerste vraag die iedere marketeer stelt vòòor deelname aan willekeurig welke verkiezing, competitie of award show; Welk resultaat, return on investment kan ik bereiken? Natuurlijk verbetert het onze persoonlijke reputatie en streelt het de ijdelheid als we winnen. Verder staat het fantastisch op Linked In, maar de investering moet zo snel mogelijk terugverdiend worden. Die professionele vraag naar resultaat, de ROI, beantwoorden we graag. Waarom meedoen? Voor iedere deelnemende fabrikant/marketeer, voor elk product in elke categorie, geldt dat deelname een schat aan onderzoeksgegevens oplevert. Wat is de perceptie van de consument over onze productinnovatie? Hoe ziet de doelgroep het nieuwe product of de innovatie? Ten opzichte van de directe concurrent of concurrenten? In het onderzoek gaan de beide producten “head to head”, de gegevens worden naar alle deelnemers gestuurd. Zeer waardevolle informatie waarmee u de positionering van het product kunt verbeteren of de propositie kunt aanpassen. De waarde van deze kennis overstijgt de deelname fee van het inschrijfgeld. Wat mag de Winnaar aan resultaat verwachten? De winnaar van de Gekozen Product van het Jaar 2016 voor de categorie beschikt over een waardevolle marketing tool om het vernieuwde product nog beter onder de aandacht van de detailhandel en alle verkoopkanalen te brengen. De consument heeft gesproken. Dat is een signaal voor alle verkoopkanalen om uitstekende schap posities te bieden; voor nog grotere omzetsnelheid. Het is ook een belangrijk signaal naar andere distributiekanalen of retailketens om het product zeker te gaan verkopen, zo neemt de distributiedekking toe, resulterend in meer afzet en omzet. Juist om consumenten bepalen wie winnaar is, geeft dat aan winkelbezoekers een impuls aan het vertrouwen in het product, een positieve beïnvloeding op de aankoopbeslissing. Gekozen Product van het Jaar is een effectieve marketing tool. Wat is voor u van belang?

 • Omzet toename. 10% -15% wordt door deelnemers, winnaars van over de hele wereld gerapporteerd.
  • 135% omzet toename bij Pantene Engeland
  • 120% omzet toename bij Herbal Essences, Engeland
  • 15% omzet toename (Neutrogena, Engeland)
 • Toename Distributie dekking
  • 55% grotere distributiedekking (Carolin/Bolton)
  • 262% grotere distributiedekking   (Nivea/Cellular Anti-age)
 • Houdt innovaties langer in de markt;
  • 70% van de winnende producten is 5 jaar of langer in de Franse markt)

Voor meer informatie en cases zie ook http://productoftheyear.co.uk/results/proven-roi/

Team Nederland – Nu ook contact via Twitter

Onder leiding van managing director Benelux Katia van Eecke is een enthousiast team aan de slag om Gekozen Product in Nederland net zo successol te maken als in de rest van de wereld. Katia zelf bewerkt de Nederlandse markt samen met Liesbeth den Hollander, salesmanager Nederland.             “We hebben veel geleerd van de ervaringen in België. In het verleden zijn een paar fouten     gemaakt in sommige landen, daar hebben we van geleerd. Met de selectie van The Nielsen   Company voor het consumentenonderzoek dat de basis vormt van de productverkiezing,         zijn we heel content, kwalitatief hoogstaand onderzoek is de basis van alles.” Voor het eerst is er nu een Nederlandstalige website. PR en Communicatie voor Nederland is in handen van Ornée & Company, integraal onderdeel van Team Nederland. Katia van Eecke – katia.vaneecke@productvanhetjaar.com Liesbeth den Hollander – liesbeth.denhollander@productvanhetjaar.nl Twitter We kunnen nu ook wat kwetteren over gekozen product van het jaar, innovatie en productvernieuwing, marketingtools voor FMCG, productverkiezingen, awards etc. Kwetteren doen we op www.twitter.com/GekozenProduct